Historien

I sommeren 2005 købte vi et lille sommerhus i Hornsherred mellem Holbæk og Roskilde. Vi havde gået et års tid og kigget lidt på mulighederne, men der var ikke rigtigt noget der tændte os.

I løbet af foråret havde vi kørt nogle ture og vi faldt over det skønne område ved Ejby Ådal og halvøen Dejligheden. Her var et område hvor vi kunne tænke os at have et sommerhus og vi begyndte at holde øje med de lokale aviser.

Pludselig var det der - det lille charmerende sommerhus - et rigtigt lille træhus.

Vi kørte til Hornsherred og kiggede på det og jeg tror at vi så på det med vidt forskellige øjne. Judith så charme og muligheder - jeg så noget forfaldent skrammel.

Det endte selvfølgelig med at vi købte det.

Oprydning

Dagen efter at vi overtog huset, havde vi hjælp af gode venner til at rydde det værste natur-helvede på grunden så vi overhovedet kunne komme til selve huset. Robert & Eva kom med alt muligt skærende, roterende, klippende og huggende værktøj som vi hærgede med en hel dag. Det hjalp lidt og vi fandt ud af annekset var dobbelt så stort som vi først troede og at der var en dør ind til et værksted som vi ikke havde set før.

Det var en stor rodebunke - både udenfor og indenfor. Der stod snavsede kopper på bordene og opvask i baljen - føj det var klamt! Man kunne se at der ikke havde været gjort noget i årevis - alt havde fået lov til at forfalde.

Der var ikke andet at gøre end at starte fra en ende med at rydde op - og først og fremmest smide ud og køre på genbrugspladsen. I 3 uger i den første sommerferie ryddede vi det ene rum i annekset og gjorde det til vores soveværelse. Det var vores base mens vi knoklede med resten af huset.

Vi bar alting ud, fjernede tæpper, måtter, madrasser og skrammel fra alle rummene. Så gjorde vi grundigt rent og flyttede kun de ting vi kunne bruge ind igen. Lidt efter lidt fik vi bund i skramlet - og lidt efter lidt gjorde vi huset til vores hus.

Cigarkasse-helvede


Huset er et Jeppesen sommerhus fra 1962. Det er et bjælkehus og bjælker er brune. Alt i huset var brunt og det var som at være i en cigarkasse - det lugtede også sådan. Vi besluttede at hele huset skulle males - hvidt indvendigt og sort udvendigt. Et klassisk dansk sommerhus.

Vi rådførte os med en malerbutik og fik det gode råd at bjælkerne først skulle males med en grunder der skulle forsegle overfladen. Derefter skulle der males med hvidt som dækmaling.

Vi startede i køkkenet med at fjerne alt løsøre og overskabet. Grunderen skulle bare tværes på og vi troede at vi lige kunne rulle det på i en fart. Sådan var det bare ikke. Det viste sig at vi måtte stå med en lillebitte pensel og male omhyggeligt i hver eneste rille og sprække i listelofterne og på væggene.

Da grunderen var tør, viste det sig at vi var nødt til at male med hvidt 4 gange før det var dækket som vi ville have det. Så i alt 5 gange maling overalt - i alle rum. Det var et mareridt.

I de følgende 2-3 år kæmpede vi os frem - rum for rum - og det er lykkedes. Fra et cigarkasse-helvede er vi nået til at have et lyst og dejligt sommerhus i alle rum. Det har været hårdt, men kampen værd!

Udlejning


Undervejs har vi skiftet den gamle petroleumsovn fra Morsø ud med en dejlig brændeovn fra Varde Ovne - det er bare så hyggeligt.

Toilettet har fået nyt gulv. Der er ikke plads til bad inde i huset, men vi har rigget en udmærket bruser til udenfor - det virker fint - der er skam både varmt og koldt vand!

En væg er blevet fjernet i annekset - efter et godt råd fra Sarah - så nu er rummet fint og lyst - og klar til overnattende gæster.

Det gamle legehus er fjernet fra haven - vi har lavet "hemmelige" stier rundt på grunden hvor vi nyder at gå en lille tur. Høje træer der truede med at vælte ned over det skrøbelige hus er fældet og vi har nu en smuk stabel brænde liggende.

Det sidste vi nåede i sommeren 2008 var at rydde det gamle køkkenbord og skabe ud og sætte nyt køkkenbord og vask ind - det er en god fornemmelse.

Alt det grundlæggende knokleri er nu overstået og i årene fremover er der kun det sjove og det hyggelige arbejde tilbage.


Som noget helt nyt er vi begyndt at leje vores sommerhus ud - du kan også leje det!